Friday, 26 May 2017

Bercuti Ke Pulau Payar , Kedah

Assalamualaikum wbt & Salam Ramadan..

Harini.. Alhamdulillah.. Dipanjangkan usia kita untuk bersama-sama menghayati bulan Ramadhan untuk kali ini.. Semoga kita semua memperoleh keberkatan sepanjang bulan yang mulia ini..

Untuk makluman sekalian alam, buat masa ni, mood nak menulis blog dah semakin tipis.. Tak dapat dikenalpasti puncanya.. Mungkin kesibukan kerja membuatkan masa agak terhad untuk menulis cerita yang adakalanya ok jugak.. Tapi ada kalanya mengarut-ngarut.. 

Tu diaa.. Sampai dah..

Berbekalkan kekuatan memori, harini ada sikit mood nak story hal Pulau Payar. Baru-baru ni aku ke Pulau Langkawi.. Untuk ketenangan jiwa bersama famili aku.. Bukan nak cerita pasai Langkawi sebab ramai sangat yang dah story hal Pulau Langkawi ni.. Hari ni aku nak story sikit untuk sapa-sapa yang ada planning nak ke Pulau Payar, Kedah..

Okey.. Untuk info, Pulau Payar di kepunyaan Negeri Kedah dan bersempadanan dengan Penang.. Lebih kurang kalau naik feri dari Penang untuk ke Pulau Langkawi, akan melalui Pulau Payar. Pulau Payar ni pulau yang cantik ala-ala Pulau Manukan di Sabah.. Dengan air yang jernih ibarat kaca, dapatlah kita bersnokeling bersama-sama ikan-ikan.. Yang bestnya, boleh menyelam dengan anak ikan jerung.. Serius tak tipu..

Sedikit info untuk ke Pulau Payar jika kita dari Pulau Langkawi:

1. Sebaik sampai Langkawi, masa check-in hotel, boleh tanya reception.. Ttg pakej ke Pulau Payar.. Kebiasaanya hotel boleh uruskan. Cuma harga berbeza.. Mcm aku, harga yang aku dapat RM130/dewasa.. Tu pun puas memujuk staff hotel.. Hahaha.. Patutnya RM140 katanya.. Tapi aku dok survey, memang lingkungan tu rate nya sebab sebelum pi ke Langkawi, aku ada wasap 2-3 orang ejen ke Pulau Payar, memang mcm tu la rate nya.. Pakej RM130 tu termasuk pick-up kat hotel, feri ke Pulau Payar, set lunch, hantar balik hotel termasuk peralatan snorkeling nanti.. Berbaloi tak? Bagi aku okey la.. Seharian kita di pulau kannnn.. Dah bayar untuk ke Pulau Payar? Okey..  Next..

2. Pagi2 esok jam 8.30 hangpa kena tunggu di Lobi Hotel.. Pihak hotel akan bagi satu sticker untuk ditempek di baju untuk tujuan memudahkan team van / bas yang akan pick-up kita dihotel. Driver akan masuk lobi hotel dan tanya kita nanti.. Jom naik bas / van..

Sticker.. tempek ja lah kat baju..

Susah hati nampak mem aku.. Dina cool..

3. Sampai di Jeti Kuah.. Tapi bukan Jeti yang nak pi balik Kuala Perlis tu.. Dia ke atas sikit.. Sampai situ, ada 1 team akan panggil kita dan bagi tagging gelang.. Pastu, dia bagi jugak kupon makan.. Tunggu lah sampai semua yang nak pi sampai kat Jeti tu dulu.. Sambil kita menikmati view yang cantik jugak kat situ..



Menuju ke Feri

4. Tiba masa.. Jom naik feri.. Feri nya besaq.. Boleh muatkan lebih kurang 200 penumpang rasa aku.. Macam feri Kuala Perlis - Pulau Langkawi.. Ok la kan.. Perjalanan dari jeti Kuah ke Pulau Payar lebih kurang 1 jam 30 minit.. Lama jugak la.. Masa dalam feri, staf feri akan bagi kat kita jaket keselamatan.. Untuk keselamatan sepanjang perjalanan dan jugak tujuan snorkeling sekali.

5. Ok. Sampai di Pulau Payar.. Feri tak dibenarkan parking kat jeti.. Dia berenti jauh sikit.. Pastu ada satu bot transit yang akan bawak kita ke jeti. Bot tu sempoi ja.. Mcm rakit moden.. Huhu.. Tapi sat ja perjalanan ke jeti.. Dalam 1-2 minit saja.. Jangan risau kepada sapa yang takut.. 

Ni lah yang aku kata rakit moden tu.. Huhu
Lebih kurang jarak feri ke jeti

6. Sampai jeti, kita akan diberikan taklimat oleh otai laut a.k.a beach boy.. Tentang perkara yang dilarang dan yang boleh dibuat. Pulau Payar ni pulau yang dikawalselia oleh Jabatan Laut.. Tak ada pun penghuni di situ.. Bekalan ayaq pun takdak.. Depa guna ayaq laut ja sebagai ayaq paip depa.. Jadi, jangan lupa.. sebelum mai, sila bawaklah ayaq mineral 2-3 botol untuk bilas badan selepas aktiviti snorkeling.. Selesai ja taklimat, jom kita snorkeling.. Sila dapatkan peralatan untuk snorkeling dahulu..

7. Untuk makluman, ada 2 syarikat yang menguruskan aktiviti di Pulau Payar ni.. Syarikat yang aku ambil ni Coral Island.. Yang lagi satu tu Langkawi Coral.. Yang Langkawi Coral tu lebih mahal kos nya sebab makanan disediakan secara buffet.. Dan tempat dia pun lebih eksekutif..

Ni lah yang aku kata eksekutif sikit tu.. Jarak tak jauh pun

8. Kebiasaannya, dalam jam 11.00am tu kita snorkeling.. Sampailah jam 2.45pm.. Sebab jam 3.00pm kena siap sedia dah untuk balik.. Jadi, lebih kurang 3-4 jam lah kita boleh snorkeling termasuk makan. Makan tu memang dah disediakan.. Nak snorkeling - makan - snorkeling balik pun boleh.. Takdak masalah..

9. Oklah nooo.. Banyak dah bercerita.. Selamat menikmati hidupan marin yang cantik.. Memang berbaloi.. Best jugak Pulau Payar ni.. Nak pi Sabah, banyak modai sangat.. Kat sini pun ok..

Secara kesimpulannya, aktiviti di Pulau Payar ni memang menarik selain daripada dok shopping di Pulau Langkawi saja noooo.. Boleh try..

Selamat Bersnorkeling..  Layan dulu gambaq yang sempat di snap..





Kawasan makan
Aku dah ngantuk daaa.. 

Hellooo.. Hai..

Laluan jalan kaki dari jeti ke pantai

Naik rakit untuk balik.. Bye-bye Payar Island

No comments: