Thursday, 16 January 2014

Tips Bercuti ke Hatyai , THAILAND

Assalamualaikum wbt...



Bersyukur ke hadrat Allah SWT kerana diatas izin-Nya, dapat jugak kami sekeluarga masuk ke Thailand.. Planning asal nak pi 20 Disember tapi terpaksa cancel sebab myIsteri tak dapat cuti.. Huhuhu.. Tapi baru-baru ni hajat terlaksana jugak & tak dirancang... Tapi pi semalam saja laa.. Untuk first entry, aku saja nak berkongsi sikit tips untuk ke Hatyai...

Tips 1: ( Jarak & Petrol )

Kalau pi dengan kereta, jaraknya dari Nilai - Hatyai sejauh 580km untuk perjalanan sehala.. Maksudnya, kalau kalau 2 hala 1160km.. Berbaloi dak?? Kalau isi petrol untuk kereta Exora aku lebih kurang RM200 dah cukup dah untuk 2 hala tu... Kalau nak pi flight, mahai sungguh untuk pi Thailand ni.. Naik kereta pun OK.. Tak la jauh sangat.. Berasap jugak la buntot.. Hahahahahahah.. Sampai sahaja pekan Changlun, jangan lupa isi petrol penuh tangki sebab petrol mahai kat sana.. Kalau tak salah aku harga per liter berbeza-beza mengikut jenama syarikat.. Sebagai contoh, kalau Shell Malaysia RM2.10/liter tapi kat Thailand 43 Baht / liter.. Mahai ooooo.. Dan jangan lupa tukarkan duit Baht siap-siap.. Duit Thai dgn Malaysia tak banyak beza.. Cuma buang 0 sahaja.. Contohnya RM10.00 = 100Baht..

Tips 2: (Insuran Kereta Thailand)

Sebelum masuk Thailand, kita yang pi bawak kereta, kena la beli insurans thailand dulu.. Kalau MPV macam kereta aku, RM25.00 / kereta.. Kereta sedan biasa hanya RM19.00/kereta.. Kat pekan Changlun banyak ja kedai yang buat insuran ni.. Pastu kat situ jugak kena beli form declaration yang berharga RM1.00/orang... Untuk info, kedai insurans kereta ni jam 6.30am dah bukak dah.. Sapa yang planning nak masuk awal ke Thailand, tak jadi masalah.. 

Tips 3 : ( Kat sempadan )

Okey.. Bila dah sampai sempadan yang bermaksud kat Bukit Kayu Hitam, kita akan lalui Imigresen Malaysia dulu.. Yang Imigresen Malaysia ni kita drive-thru saja untuk pengesahan passport sahaja.. Yang Malaysia ni sat saja.. Tak payah susah-susah.. Dah lepas Imigresen Malaysia jarak dalam 200m, kita akan sampai di Imigresen Thailand.. Kat sini agak confuse sikit.. Aku haritu, sampai ja kat Imigresen Thailand, pegawai Imigresen Thailand tu suruh aku terus ja.. Aku pun terus sampai masuk kawasan Dannok.. Rupa2nya, kena berenti kereta untuk turun cop passport dan dapatkan surat pengesahan insuran kenderaan daripada Imigresen Thailand.. Untuk cop passport kat Imigresen Thailand, jangan lupa selitkan RM1.00 untuk setiap passport kita.. Dlm erti kata lain, duit kopi la tu.. Kalau tak selit, nanti depa minta jugakk.. Bagi ja laa.. Kalau orang tak ramai, dalam 20 minit boleh setel la urusan di border tu, tapi masa aku pi agak ramai.. Jadi, dalam 40 minit jugak la nak setelkan.. Lepas semua, moh kita masuk Thailand.. Sawadikapppp!!

Tips 4 : ( Cara bawak kereta )

Bila dah masuk jalan raya Thailand, kena bawa kereta dengan berhemah.. Nak masuk simpang ka kena awai-awai bagi signal.. Nanti depa marah.. Okey.. Bawak la elok-elok kat negara orang kan.. -)

Tips 5 : ( Kerenah orang Thailand )

Untuk makluman, orang Thailand ni ada yang cakap baik-baik tapi ramai yang cakap kasaq oooo.. Depa cakap Melayu memang tak tau.. Kalau ada 100 orang Thailand, mau kot 1 orang ja yg boleh cakap bahasa melayu sikit-sikit.. So, memandangkan situasi politik tak stabil, maka cakap kita tu kena lah berhati-hati.. Kang tak pasai kena sedas... Naya-naya....

Tips 6 : ( Transport untuk jalan-jalan)

Kat Hatyai, kita ada pilihan untuk gunakan kemudahan seperti van, tuk-tuk atau motosikal (pembonceng) untuk jalan-jalan.. Mcm aku, kami pi 4 family, ada 16 orang, kami sewa van yang 14 seaters.. Aku dah contact sejak dari Malaysia lagi.. Harga memang berbaloi.. Aku ambik dari jam 2 pm - 8 pm, harga 1500Baht = RM150.00 sahaja.. Ada yang terkena mahai jugak.. Mcm ada satu family aku jumpa, depa kata kena 3000Baht utk tempoh masa yang sama dengan aku.. Kan dah terkena.. Kena hati-hati.. Kalau nak naik tuk-tuk pun boleh tuk2 nie besar jgn risau...aku pun boleh masuk.. Bayarannya 20Baht = RM2.00 one way trip... Pi ke mana-mana utk satu destinasi..

untuk kemudahan hangpa nie no..tel van dan tuk2 aku kat sana

Van : +0897394954 (Shaari) brother nie org siam tp boleh ckp melayu....senang sikit..

tuk2 : +0812755743

Tips 7 : ( Hotel )

Kat Hatyai, aku dok di Hotel IDO.. Memang berbaloi sangat.. Harganya 590Bath = RM59.00 sahaja untuk bilik standard katil King Size... Hotel baru lagi.. Memang selesa sangat.. Sebenarnya, aku dah booking (tanpa bayaran) hotel PB Grand Hotel.. Tapi pusing punya pusing, tak jumpa.. GPS pun takdak.. Last sekali, belasah ja la Hotel IDO ni.. Berbaloiiii!!!

Sekian dulu untuk tips.. moga dapat membantu anda yang ber planning ke Hatyai..





14 comments:

Nurzakiah Hanum said...

great tips

ramizu said...

thanks for the info,,,,parking kereta di sana ok,,,,

Panitia Sains said...

Tq for the info....

Lusmin said...

hotel PB GRAND best tapi jauh sangat dari pekan.

kubrick said...

Thanks.

Nurin Hawa said...

serius best melancong..!! jom melancong ke Thailand lagi..

Muhammad Khairuddin Lim said...

salam...dah add anda sebagai follower. Tq

Muhammad Khairuddin Lim said...

Moh kita tukar link. saya telah masuk anda dalam bloglist saya.

wanmad said...

info yang bagus saya baru blek dari sana...

trip to the Bandung said...

salam...
maaf tuan/puan saya nk share sikit di blog ini.
sesiapa nk bercuti ke bandung bole contac saya [jaya tour bandung]
menyediakan sewa kreta untuk city tour bandung..
menyediakan pakej hotel dan transpot untuk 3malam 4hari dengan
harga yang berpatutan.


whatsap +6287821719271
facebook brek.yahya19@gmail.com


terimakasih

ibuveronza said...

sangat berguna info ni, tq

Nurmas Maju said...

Insurans kereta motosikal van ke Thailand

http://nurmas-homestay.blogspot.my/2015/12/perkhidmatan-insurans-ke-thailand.html?m=1

Kyran Trans said...

Assalamualaikum Mr / Mrs
We (Kyrantrans) as a tourist vehicle rental agent in Bandung and Jakarta participated promotion ...
The units are offered:
Suzuki Apv
Toyota Avanza
Inova
Toyota Hiace
Isuzu short Elp
Isuzu long Elp
Amenities:
Latest vehicle / manicured + friendly and experienced driver.
Kyrantrans as a tourist vehicle rental agent in Bandung and Jakarta, which has been used to take tourists inside the country and abroad are ready to take you for a tour around enjoying the beauty of the city of Bandung and Jakarta.
For more details please Mr. / Mrs ask us about the history of the sights and inexpensive place to shop:
Call: +6281312767300
+6281573307300
WA: +6281809692300
Fb: Kyrantrans
Email: Kyrantrans@gmail.com
Website: Kyrantrans.com
Kyrantrans will give the price according to the budget of Mr. / Mrs.
"Do not be Fooled by TOUR & Travel Cheap price"

Raziman Rashid said...


*JOM KE SABAH 2017*

TIPS PERCUTIAN MURAH KE SABAH!!!
Mari Bercuti Ke Sabah.... 2017

Tel : 0129600702 / 0163751978
Assalamualaikum Tuan Puan...
Bercuti la ke Sabah....!!
Kami bersedia mempermudahkan segala urusan percutian anda di sini...

Kami menyediakan Kereta sewa pandu yang murah, baru dan berkeadaan baik..

a) Nissan Urvan RM250 sehari
b) Toyota Innova RM230 sehari
c) Toyota Avanza RM170
d) Nissan Grand Livina RM180
e) Proton Exora RM160
f) Produa Alza RM150
g) Toyota Vios RM180
h) Proton Saga Flx RM120
i) Produa Myvi RM120
j) Produa Viva RM100
k) Proton Waja RM120
l) Proton Preve RM160

* Harga di atas adalah minimum sewa
untuk 3 hari ke atas...
* Penghantaran kereta percuma ke
Airport dan tempat penginapan.
* Kadar harga lebih rendah untuk sewa
secara bulanan.

Kelebihan yang anda dapat apabila megambil kereta sewa kami adalah :

1. Pilihan Homestay dan Hotel dengan harga
istimewa daripada kami bermula harga
RM68 dan ke atas di Kota Kinabalu dan
kundasang...

2. Homestay Condominium Marina Court di pusat bandar Kota Kinabalu hanya pada harga Rm300 semalam!!!

3. Pemandu Pelancong..
Sekiranya anda ingin perlukan pemandu sepanjang percutian kami menyediakan pemandu berpengalaman dan mahir dengan tempat2 percutian menarik di Sabah... upah bagi pemandu kami adalah RM100 untuk 12 jam sehari...

4. Harga istimewa ke Pulau Manukan , Sapi atau Memutik..
Sekiranya anda memilih perkhidmatan kami, kami akan memberikan anda harga istimewa RM25.00 sahaja seorang utk tambang bot dan Percuma SET SNORKLING & life jacket ( harga utk 1 pulau sahaja).. harga tidak termasuk Jetty Fee dan Island Fee...
Kami juga memberikan harga istimewa untuk Water Sport berikut:
* Banana Boat RM30 (15 mnt)
* FlyFish RM60 (15 mnt)
* Parasailing RM55 (15 mnt)
* Jetski RM140 (30 mnt)
* Sea Walking RM150 (30 mnt)

5. Harga istimewa untuk melihat Proboscis Monkey dan Fireflies... Klias Beaufort..
Harga RM45.00 adalah termasuk tambang menaiki bot, Hi Tea dan Makan malam...

*Screenshot iklan ini sebagai voucher Diskaun dan whatsapp ke nombor di bawah*

Hubungi kami
*0129600702 (Whatsapp/Call)*
0163751978 Call