Monday, 8 February 2016

Bercuti Ke Kuala Terengganu

Assalamualaikum wbt & Salam Tahun Baru Cina..

Happy Chinese New Year buat rakan2 yang berbangsa Tiong Hua..

2 minggu lepas, aku sampai ke Kuala Terengganu. Percutian tak planning detail pun. Saja ja sebut-sebut nak pi Kuala Terengganu. Akhirnya sampai jugak.. Last aku pi Kuala Terengganu 3 tahun lepas. 



Bertolak sebelum Subuh.. Ikut jalan Kuala Pilah - Batu Kikir - Palong - Keratong - Muazdam Shah - Gambang - LPT 2.. Kool.. Sejuk la sebab keluaq pagi-pagi buta. Perjalanan tak la bosan sangat sebab ikut jalan kampung. Kalau ikut highway Karak, mungkin lebih bosan kot sebab dok ateh highway saja.. Hahaha..

Aku sampai di Kuala Terengganu lebih kurang jam 12.00pm.. Perjalanan ambik masa dalam 6-7 jam jugak la termasuk berenti-berenti solat, mandi, rehat dan lain2.. Ok la.. Sampai Gambang, baru start masuk balik highway LPT.. Teruih ja sampai Kuala Terengganu. Aku nak pesan siap2, kena isi petrol siap2 sebab sepanjang perjalanan di LPT2 memang takdak stesen minyak petrol. Tol dari Gambang tu ke Kuala Terengganu cuma RM4.30 sahaja sebab tol belum mula kutip. Yang RM4.30 tu dia kira sampai Jabo saja.Ok la kan.. Tapi nanti dah ada tol, rasanya mau RM30-40 jugak tu.. Jauh wooo..

Ah Lan Wal Sahlan..



Sampai di Kuala Terengganu, aku menginap di Grand Puteri Hotel. Memang tengah bandar. Ada swimming pool, bilik puun okey, makan okey.. 4 bintang aku bagi.. Boleh check-in awai pulak tu. Boleh la aku rest sikit.. Harga RM156.00/malam... Ok tak?

Di Kuala Terengganu ni bab makan agak mengecewakan.. Mahai sungguh la.. Makan tengah hari, aku Google, orang kata Restoran AZ Selera Timur best.. Aku pun Waze la.. Jumpa kedainya.. Lauk dah kurang.. Aku ambik jugak la sebab lapar.. Cuba bayangkan.. Nasi putih + ikan kembung + telur rebus 1 biji = RM9.20... Tak campuq air.. Sumpah tak tipu punya.. Mahai ka? Ka murah?? Hangpa pikiaq la sendiri.. Anak & mem aku makan nasi ayam.. Puih.. Haram tak sedap.. RM5.00/pinggan.. Apa daaa.. Teruk betoi... Aku makan kalau mahai, tapi sedap, aku takdak hal.. Hadoiii.. Taktau la masa aku makan tu, jadi tak sedap.. Ntah laaa.. Memang tak kena tekak aku.. Sorry la Tuan Kedai..

Makan malam pun sama.. Depan hotel aku aku satu warung untuk makan goreng-goreng la.. Aku order nasi goreng kampung, nasi goreng payata & nasi goreng ayam.. Milo ais, teh air & air suam = RM32.00... Amcam? Ok ka?? Menyesai aku.. Bab makan di Kuala Terengganu, memang gagal.. Penang / Utara jugak yang best bab makanan ni..







Untuk shopping, ok la.. Pasar Payang, Kraf Noor Arfa, Masjid Kristal, Kopok Lekor Tok Beng.. Semuanya okey.. Dapat jugak mem aku beli sutera 2 pasang buat kenangan.. Harga ok la.. Yang aku terkejut, kain samping songket.. Kat Pasar Payang tu juai sampai RM4,000.00??? Pehhh.. Kalau Kat Nor Arfa Kraf, aku boleh la terima akai jugak.. Ni kat Pasar Payang tu.. Harap Kerajaan Negeri dapat lah upgrade sikit Pasar Payang tu... Sejak dulu dok mcm tu ja... Ok Tok MB..

Jam 3.00pm hari esoknya aku gerak balik Nilai.. Tu pun ikut laluan jalan lama dulu sebab nak tengok pantai.. Memang cantik pantai sepanjang laluan aku balik sampai ke Rantau Abang.. Aku naik balik LPT2 kat Kuala Dungun.. Aku nasihatkan pengguna, supaya jangan la naik highway ikut Kuala Dungun tu.. Dari jalan lama nak ambik tol PLT2, mau jugak 14-15km ke dalam.. Hadoiii..

Sampai Kuantan, singgah sat jumpa Faris, anak buah aku.. Sempat la borak sat & bagi sikit bekalan makanan & minuman kat Faris.. 

Dalam jam 10malam aku bertolak dari Kuantan.. Jam 1.30am sampai rumah.. Peh.. Letihnya badan.. Zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz


4 comments:

nasir halimi said...

tq atas info!

Abiey Sufi said...

Hurm, saya orang Terengganu, kecewa jugak baca entry ni. Tapi xpe, pengalaman masing2 .mungkin kedai yang saudari pergi mahal. Ye lah, trip je kan? Tapi bab pasar payang tu, kami warga tganu sstghnya larang mb robohkan atau upgrade pasar payang sebab bangunan tu bersejarah tapi siapalah kita kan. Otw nk dirobohkan.. (Alhamdulillah)

Abiey Sufi said...

Hurm, saya orang Terengganu, kecewa jugak baca entry ni. Tapi xpe, pengalaman masing2 .mungkin kedai yang saudari pergi mahal. Ye lah, trip je kan? Tapi bab pasar payang tu, kami warga tganu sstghnya larang mb robohkan atau upgrade pasar payang sebab bangunan tu bersejarah tapi siapalah kita kan. Otw nk dirobohkan.. (Alhamdulillah)

Chegu Anuar said...

Minta maaf Abiey Sufi.. Apa yg saya bg info tu base on my experience.. Ok.. Apapun, Tganu masih ok dijadikan destinasi pelancongan.. Sebab tu Oktober 2016 sy bawak 2 bas murid saya ke Tganu