Wednesday, 6 January 2016

Jalan-Jalan Labu Sayong @ Sayong, Perak

Assalamualaikum wbt & Salam Rabu..



Kebetulan masa on the way nak balik Bagan Serai haritu, sempat jugak aku cari labu yang asalnya dari Sayong, Perak.. Bukan apa.. Saja nak tunjuk kat anak aku proses buat labu ni.. Kalau dak, depa tak tau nak buat ceghita dalam karangan nanti. Hehe..

Lokasi Kampung Sayong idok lah susah sangat.. Ikut PLUS Highway, exit Tol Kuale Kangso.. Bayar tol, ambik je kanan.. Hah.. Kome teghuih aje.. Tak jauh dah tu.. Cari lah Sayong kat Waze kome tu.. Senang ceghitey.. Hahahahaha.. Senang ja kalau nak cari.. 

Bila dah sampai area Sayong, memang ada trade-mark labu.. Besaq bukan main labu nya tu.. Aku puas jugak memusing la nak cari tempat proses labu ni.. Jumpa jugak la satu tempat.. Tepi Sungai Perak ja.. Hantam sajalah.. Asalkan dapat tengok mcm mana depa buat labu ni..



Bak kata brader yang buat labu a.k.a taukey nya. Laa ni depa dah pakai acuan.. Tak mcm dulu 'pure' handmade.. Tanah liat kat Sayong ni ja lah yang elok utk buat labu.. Hebat sungguh!! Nampak terer la depa dok main tanah liat tu.. Aku layan saja lah.. Aku suruh anak aku tengok proses buat labu ni..





Akhirnya.. lepas belek-belek, ambik jugak lah satu labu Sayong ni buat kenang-kenangan.. Aku pilih yang dah siap syelek siap ada lampu.. Aku rasa mesti lawa kan letak kat ruang tamu (tapi sampai la ni dok dalam kotak lagi.. Hahaha). Harganya RM80.00 ja.. Okey la.. Yang x bersyelek, murah la sikit.. Dah yang mahai lagi pun ada.. Yang RM5.00 pun ada. Nak minta kurang pun serba-salah jugak sebab tengok, leceh jugak depa buat. Tapi aku minta jugak diskaun, taukey kata tak dapat la.. Cuma dia bagi free kat aku labu saiz kecik utk anak aku letak pensel kat meja study dia.. Terima kasih nooo taukey..

Kepada yang minat dengan labu Sayong ni, moh kite pi Kuale Kangso..



4 comments:

Muhammad Khairuddin Lim said...

cANTIK JUGA

Chegu Anuar said...

Boleh buat rombongan ke situ bang.. -)

Muhammad Amiruddien said...

Salam...

Saya nak tumpang promosi website...

http://eload.ml

http://bit.ly/17lBrz5

Terima kasih...

Chegu Anuar said...

Tumpang la Tuan.