Tuesday, 19 May 2015

Bercuti Ke Kedah & Perlis

Assalamualaikum...

Cuti panjang 1hb Mei lepas, aku sefamili saja pi mkn angin ke negeri Perlis.. Pakej percutian balik kampung + makan angin ke Pehgelih.. 

Kebetulan buah harumanis baru ni dipetik, langkah kanan jugak la aku.. Nak cerita sikit pasal harumanis.. Apa keistimewaan harumanis ni??

Masa di Perlis, aku pi la ushar tokey-tokey harumanis yang jual harumanis. Tempat pertama aku pi, Pusat Kecemerlangan Harumanis yg dikawal selia oleh Jabatan Pertanian.. Aku pi 2hb Mei 2015 ke situ.. Indah khabar dari rupa.. Dalam suratkhabar kata RM24-26/kg.. Tapi bila ke sana, Jabatan Pertanian pun juai buah harumanis RM30/kg... Mcm tak masuk akai pulak.. Sepatutnya, pihak Jabatan Pertanian dengan program Festival Harumanis sepatutnya juai lah dengan harga yang lebih murah drpd yang dok juai di tepi jalan..


Indah khabar dari rupa


Secara peribadi, bagi aku, buah pelam harumanis ni tak lah special mana pun kalau nak dibandingkan dengan harganya.. Lebih kurang buah pelam yang lain jugak yang dijual RM10/3kg yang juai di pasar malam.. Kalau durian musang king, berbaloi la harganya RM25/kg sebab mmg lain drpd durian lain.. Jangan la marah pulak ya org Peghelih.. Aku ckp berdasarkan pendapat peribadi.. Mungkin jugak sebab harumanis ni hanya terdapat di negeri Perlis, tu yang jadi mahai kot..

Untuk tak menghampakan rakan-rakan aku yg order buah harumanis, terpaksalah aku beli jugak dengan kauntiti 60kg.. Kalau ikutkan order, semua sekali 70kg.. Beribu RM jugak la aku bermodai.. Takpa lah.. Harapan kawan-kawan tu penting.. Yg penting, depa dapat merasa..

Secara kesimpulannya, aku suka pi Kedah / Perlis ni.. Sebabnya makanan murah.. Cuma satu kedai saja yang mahai.. Kalau dr Alor Setar nak ke Kangar, ada sebiji kedai yang atap dia warna hijau kuning.. Tepi sawah bendang.. Aku daripada aku kecik dulu aku teringin nak pi kedai makan tu sebab nampak mcm best ja.. Tapi la ni baru dapat pi.. Tapi.. Harganya sangat mahai.. Ikan kembung bakaq sampai RM8/ekor.. Ingat Kolumpo ka makcik oiii..

Tapi di Perlis, paling best makan nasi tomato & nasi kuning.. Lokasinya lagi 6-7km nak sampai Padang Besaq.. Kat kampus UNIMAP... Mmg terbaik la kak oiii.. Sepinggan nasi tomato + ayam goreng panas lagi tu , baru RM3.50 sepinggan.. Terbaik.. Di Alor Setaq pun okey.. Banyak gerai-gerai makan yang dibuka waktu malam.. Di depan hotel aku ( Grand Alora Hotel), pun berderet kedai makan..

Selamat pi makan angin ke Negeri Jelapang Padi & Perlis Indera Kayangan


Kayuh nak pi mana tu? Takkan nak balik Nilai naik basikal tu.. Huhu

@ Lobby Hotel Grand Alora

Nasi Kuning habaq hangpa mai..

Memori Gua Kelam

2 comments:

Dee Sha said...

Assalamualaikum....Wah seronoknya bercuti2 di Kedah dan Perlis. Baru saya tau kat Perlis ada nasi kuning. Tentu best! KJlu kat Sabah nasi kuning wajib sebagai sarapan pagi. Jom lah ke Sabah.

Chegu Anuar said...

Dee Sha: Alamak. Jangan la anak ke Sabah lagi.. Nak kena kumpul modal. Hahaha. Ada ka Nasi kuning Tu kalau Kat KK? Mcm tak perasan pulak.. Area mana Ada? Boleh pegi lagi nanti. Hahaha