Monday, 10 November 2014

Hanya Pandai Facebook, Whatsapp , Youtube dan Laman Media Sosial.. Tapi...

Assalamualaikum wbt..Pada hari ni, banyak manusia yang pandai menggunakan laman media sosial seperti Facebook, Instagram , Whatsapp , WeChat.. Pasti tengok Youtube dan mcm-mcm lagi laman media sosial yang canggih-canggih.. TAPIIIII....

Tak menggunakan kemudahan internet dalam kehidupan seharian.. Bila suruh online banking, kata tak tau lah.. Bahaya la.. Dan mcm-mcm lagi.. PELIK betoi!! Kemudahan tu depa tak mau explore.. Tapi yang bab-bab media sosial, memang pakar.. Aku pulak yang langsung tak pakar dan tak berminat nak involve pasai media sosial sebab lebih banyak yang merapu daripada informasi yang baik.. 

Sebagai contoh, pada hari ni, kalau kita renewal insurans / takaful kereta kita, tak payah susah2 nak pi Pejabat Pos atau agen-agen insurans.. Itu pun kalau nak jimat la.. Sebab apa?? Aku dah 3 tahun membuat renewal insurans kereta aku dengan Etiqa Takaful secara online.. Sebab aku dapat rebat 10%.. Banyak tu.. Cuma la kita buat calculation, kalau insurans kita RM1000.00, kita cuma perlu bayar RM900.00 saja.. Lepas duit barang dapur yg RM100.00 tu.. Kalau geran ada pada kita, ambik geran pi Pejabat Pos.. Bayaq RM2 service charge.. Kalau takdak geran, kena bijak la jugak,.. Pi cari kedai MyEG berdekatan.. Bayar service charge RM5-10 ok la sebab kita ada untung lagi atas komisyen 10% tadi..  Kita kena bijak menggunakan internet.. Jangan asyik dok mengadap media sosial saja sampai kadang-kadang mengganggu kehidupan kita, kerjaya kita, kewajipan kita.. Gunakanlah aplikasi online dengan sepenuhnya..

Contoh kedua, gunakanlah aplikasi online untuk pembayaran bil.. Bangun tidoq, bukak laptop, sekelip mata boleh lesap duit kita sebab bayar installment kereta, ASTRO, bil air, bil TNB, bil telefon, bil internet, bil IWK (bayar bulanan lagi bagus ), transfer duit kat orang tua kita dan mcm-mcm lagi boleh bayar.. So, tak payah bersesak-sesak kat Pejabat Pos..

Kadang-kadang ada jugak manusia yang pandai guna Facebook tapi tak tau menggunakan online service yang ada dalam internet.. Apa daa.. Rugi saja.. 

So, kepada anda kat sana yang memang expert dalam laman sosial, TUKAR lah.. Handal kan jugak dalam kemudahan secara online yang ada untuk kemudahan diri sendiri..

Jangan marah haaaaaa... Minta maaf kalau terasa diri anda seperti statement aku di atas.. Bukan apa, untuk membantu jugak kan.. Kalau tak tau guna online untuk renewal insurans kereta, mai email aku.. Aku boleh ajar.. 10% yang dapat tu, boleh belanja anak bini makan sedap2..

TAHNIAH kepada ANDA yang hebat di laman sosial & hebat menggunakan online services!!!!!!!

Ok..

No comments: