Monday, 22 September 2014

Buletin 3 @ KRT Perdana College Heights

Assalamualaikum wbt...Entry ni difokuskan kepada seluruh warga Perdana College Heights (PCH) termasuk Suria Residences yang termasuk dalam persempadanan KRT Perdana College Heights.

Beberapa perkara yang akan sy update kepada pembaca blog saya yang tinggal di PCH dan juga sy yakin anda merupakan silent reader disini. Blog ini adalah catatan peribadi saya yang secara tak langsung memberikan informasi kepada anda. Selain daripada blog ini, pihak KRT PCH juga menggunakan beberapa medium laman sosial seperti Facebook , Whatsapp, Telegram Messenger dan seangkatan dengannya.

Kami Bermula Di Sini.....................
Perkara 1:
Hari ni, dlm whatsaap PCH, penduduk memaklumkan kualiti air sejak akhir-akhir ini kurang baik (kekuningan).. Memang betul.. Air kurang jernih sejak kebelakangan ni. Jam 12.05pm tadi, sy telah sms kepada Pengurus Besar Bahagian Operasi SAINS, En. Nazri memaklumkan permasalahan. Sms telah diforwadkan kpd Menteri Besar N.Sembilan yang bertujuan untuk mempercepatkan proses aduan. Alhamdulillah.. pihak SAINS memberikan respon yang baik dimana antara jam 2 - 5 pm kakitangan SAINS telah membuat flushing ( membersihkan kolam tangki air utama ). Sampel air juga telah diambil drpd rumah Tuan Hj. Azmi dan bacaan telah menunjukkan penurunan kekeruhan. Alhamdulillah.. Selesai satu perkara.. Terima kasih kpd pengurusan SAINS.

MMS dibawah adalah jawapan reply daripada Menteri Besar, YAB Dato Seri Tok Mat tentang keadaan air di kawasan Nilai..Perkara 2:
Hari ni juga telah sy dapatkan respon tentang begitu lama tiada rondaan anggota polis di PCH. Setelah sms OCS Balai Polis Mantin, sy dihubungi oleh ASP Tuan Rashid memaklumkan bahawa hampir 2 minggu balai TIADA kenderaan peronda (MPV). Banyak MPV sedang diselenggara. Walaubagaimanapun, terdapat 5-6 orang SB ( Special Branch ) yang membuat rondaan berkereta dan bermotosikal di sekitar PCH. ASP Rashid memaklumkan rondaan MPV akan bergerak seperti biasa setelah masalah selesai. Selesai satu perkara.

Perkara 3:
Untuk makluman warga PCH juga, utk tahun 2014 ini geran KRT daripada Jabatan Perpaduan Negara & Integrasi Nasional masih belum dimasukkan ke akaun KRT diatas kesilapan teknikal di peringkat daerah. Oleh yang demikian, semua aktiviti & program dibekukan sehingga geran tersebut dikreditkan. Walaubagaimanapun, bermula Januari, pihak KRT telah menjalankan beberapa aktviti seperti Pertandingan Boling Tertutup PCH, Program Gotong-Royong, Kelas Memasak ( Jiran Wanita ), Majlis Berbuka Puasa, Program Kacau Bubur Lambuk.. Alhamdulillah berjaya dijalankan semua program ini. Anda, warga PCH janganlah segan-segan untuk mengikuti semua aktiviti yang dirancang kerana semuanya untuk kemasyarakatan kita. Aktif bermasyarakat dapat mengeratkan silaturrahim juga merupakan satu amalan yang mulia disisi Allah SWT.

Perkara 4:
KRT PCH pernah membuat permohonan mendirikan sebuah dewan komuniti kepada MPN pada 2010. Setelah 4 tahun berlalu, masih negatif. Jika anda nampak papan tanda mendirikan sebuah dewan serbaguna di Batang Benar, pihak komuniti Batang Benar juga mungkin pernah memohon suatu ketika dahulu kerana mereka terlebih dahulu wujud sebelum PCH. InshaAllah Dewan Komuniti @ Perdana College Heights akan muncul beberapa tahun lagi.

Perkara 5:
Marilah sama-sama kita beramai-ramai mengimarahkan surau kita iaitu Surau Al-Falah @ Perdana College Heights. Bermula langkah pertama akan disusuli langkah kedua dan seterusnya walaupun langkah kita hanya seminggu sekali.. InshaAllah...

Sebarang pertanyaan atau kemushkilan, boleh menghubungi saya melalai emel saya : anuar.krtpch@gmail.com...

Sekian.

Best regards,
Cikgu Anuar
Pengerusi @ KRT Perdana College Heights.


2 comments:

Chegu Anuar said...

Pagi ni dpt maklumat dr informer, ada sorang penduduk argue dlm whatsapp, KENAPA AMBIK SAMPEL DARI RUMAH HJ. AZMI?? KENAPA TAK AMBIK SAMPEL DR RUMAH PENGADU?? SAINS tak berani ke? Itu pertanyaannya... Pelik betoi, kalau dah tak menguruskannya, jangan buat tuduhan mcm tu bang.. Ada sebab lah staff SAINS tu ambik sampel di rumah Hj. Azmi.. MasyaAllah..

ratih tiwi said...

haloo