Thursday, 13 June 2013

Bercuti di Bandung (Part 3)

Assalamualaikum...

Sebenarnya dah letih mengarang story Bandung ni.. Ni kira last part la untuk cerita holiday di Bandung.. Okey..


Hari ke-3 dan ke-4 lebih kepada membeli-belah.. Di Pasar Baru untuk secong time, pi lagi Cibaduyut.. Pi Factory Outlet mcm Heritage, Bloossom, The Secret dan seangkatan dengannya.. Aku just nak berkongsi kehidupan dan suasana di Bandung..

Aku bersyukur nikmat Allah dapat hidup aman di bumi Malaysia ni.. Kat Bandung, rakyatnya memang nampak secara realitinya hidup dalam kesusahan.. Berusaha seadanya untuk dapatkan wang.. Kalau bekerja pun, bak kata Pak Erwin, gaji depa cuma dalam RM300-350/month kalau keja biasa-biasa mcm kerani atau keja di shopping kompleks.. Keadaan jalan raya yang tak berturap atau pecah2 kadang2 bergoyang2 van yang aku naik.. Hehehe.. Keadaan tandas awam pun kurang memuaskan.. Cuma tandas di Restoran Kampung Daun bersih.. Yang lain kurang penjagaannya..

Pengalaman yang mungkin tak dilupakan bila van kami naik sangkut tengah banjir.. Huhuhu.. Masa hari Sabtu tu, hujan lebat lebih kurang sejam. Maka, disebabkan keadaan sistem perparitan yang kurang baik, habis jalan raya dinaiki air.. Berlakulah banjir kecik.. Pak Erwin bgtau usah bimbang sebab naik Kia Pregio ni diibaratkan naik sampan.. Hehehe.. Sampai satu kawasan ntah apa ka namanya, air bertakung tinggi jugak laa.. Apa lagi, redahhhh.. Sampai tang tengah2, puhhh.. mati enjinnya Pak.. Huhuhu.. Semua orang keliling dah pandang.. Nasib baik cermin van gelap tahap 85%.. Pak Erwin pun bukak tingkap panggil budak2 yang dok main air tu.. Dia kata SORONGGGGG... Apa lagi, budak2 ni dalam 10 orang rasa aku pun tolak la van.. Aku rasa dalam 150m jugak la depa sorong.. Sampai ja kat kawasan yang tak banjir, Pak Erwin pun bagi tips.. Aku dengan rasa simpati kat budak2 tu pun hulur sama duit Malaysia RM4.00 dan duit Rupiah Rp5000.00... Suka betoi budak2 tuuu.. Dah la sebelum sangkut dalam banjir tu, baru lepas makan nasi padang.. Perut penumpang semua bertambah 2 kg.. Hahahahahaha... Lepas berpuluh2 kali try start enjin, akhirnya bergerak jugak la van tu.. Alhamdulillah.. Legaa.a...

Secara jujur, selamat 4 hari 3 malam di negara orang, aku akui pepatah mengatakan...

"HUJAN EMAS NEGERI ORANG, HUJANG BATU NEGERI SENDIRI.. LEBIH BAIK LA NEGERI SENDIRI.."

Terasa rindu sangat dengan MALAYSIA... Layan lagi la gambar2 yang sempat aku snap..













Sekian sahaja memori Bandung.. (ayat skema..)

5 comments:

Nurzakiah Hanum said...

enjoy that moment

Chegu Anuar said...

thanks Num

are_lin@yu said...

wahh siap da pngalaman bnjir lg eh.hehe

Chegu Anuar said...

Huhuhu.. Buleh buat karangan nih.. Hehe

kelly khalina said...

Ckgu bleh bg emel @ no phone x..nk ty...email sy..khalina_ali@yahoo.com