Wednesday, 12 June 2013

Bercuti di Bandung (Part 2)

Assalamualaikum..

Hari ke-2 di Bandung.. Jam 9.30am Pak Erwin dah sampai.. Memang tepat masa dia sampai.. Aku sengaja suruh dia sampai lewat sikit sebab malam sebelumnya dia balik jam 4.00am lepas ambik kakak aku di Jakarta. 

On d way ke Tangkuban Perahu


Tiket masuk Tangkuban

Tengah menahan bau belerang Cik Isteri aku tu..

Destinasi kami Jumaat tu ke Tangkuban Perahu.. Perjalanan ke Tangkuban Perahu tu lebih kurang 1 jam lebih sikit.. Sepanjang perjalanan tu, nampaklah orang menanm sayur di kiri-kanan jalan.. Suasana seperti di Cameron Highland jaa.. Dah sampai pintu gerbang Tangkuban tu kena bayar bayaran masuk. Seorang Rp50,000.00 = RM16.00 / orang. Memang teruja jugak nak naik atas tu.. Belum sampai lagi puncak dah bau belerang (sulfur).. Kuat jugak baunya.. Bila Van kami berenti sahaja di atas, punyalah ramai penjual jalanan yang menyerbu.. Juai key-chain, magnet dan sebagainya.. Seboleh-bolehnya elakkan daripada membeli dengan depa ni.. Bukan apa, harga jualan depa mahal sikit berbanding kita beli di kedai cenderahati yang betoi2.. Tapi kalau niat nak membantu depa, takdak hal la kalau belipun.. Mcm aku, aku buat tak tau jaa walaupun dia mengekor kita dari turun kereta sampai la kita naik balik kereta.. Di Tangkuban Perahu tu dapat la kesan kesan peninggalan gunung berapi yang meletus kali terakhir pd tahun 1969 kata Pak Erwin.. View memang cantik.. Dengan suhu nya yang sejuk.. Aku sempat jugak menunaikan solat Jumaat kat masjid di Tangkuban tu. Ayaq sembahyang masa kau ambik sejuk betoi.. tenang saja masa aku dengar khutbah Jumaat tu.. Aku bersama famili menghabiskan masa dalam 2 jam di situ termasuk membeli-belah sikit.. Aku beli jugak dompet kulit King Cobra.. Murah la bagi aku.. Memang handmade.. Aku beli satu dompet berharga Rp120,000 lebih kurang RM38.00. Okla kan.. Abg Kamal (abg ipar) aku pun beli 2 pcs.. Mak mentua aku pun beli 3 pcs.. Untung la bapak yang menjualnya pagi tu.. Elok selesai ja solat Jumaat, hujan turun dengan lebat.. Kami pun bergerak turun walaupun ada planning nak naik kuda. Tapi bukan aku yang nak naik, kalau aku naik, alamatnya patang jugaklah tulang belakang kuda tu.. kahkahkahkah...

Tengah tgk jadual

Nampak tak? sampai ke dalam kereta dia ikut kita..

Masjid tempat aku solat Jumaat

View tempat jualan barangan
Dompet kulit Cobra.. RM38.00

Haa.. Ni pokok asli bercorak batik.. Harganya dalam RM10 kot kalau tak salah


Terus ke Restoran Kampung Daun (RKD).. Aku sebenarnya dok baca blog orang kata makanan di RKD ni sedap.. Huh.. Aku makan hampeh tak sedap apa pun.. Dah la mahal pulak tu.. Cuma kelebihannya sebab view cantik di kaki bukit. Aku sampai situ, Pak Erwin yang ambik number booking sebab tempat penuh.. Mau jugakla 30minit tunggu untuk dapatkan tempat.. Dah dapat tempat tunggu pulak makanan sampai.. Agak membazir jugak masa.. Tapi nak memuaskan hati sebab terpengaruh dengan cerita di internet, try jugak laaa... 



Nampak tak bilnya.. Huhuhu


Balik dari Restoran Kampung Daun terus ke Factory Outlet. Kami ke Grande.. Nak kata best tu tak la sangat.. Barangan yang dijual pun murah la sikit dr Malaysia.. Agak tertanya2 jugaklah yang org dok kata murah gila.. Entahlaa.. Maybe aku ni bukanlah pembeli barangan berjenama sangat.. Atau maybe orang yang kata mcm tu jarang2 nak bershopping kot.. Mana-mana saja laa.. DI Bandung, mana-mana FO atau Restoran, lepas ja keluar pintu, mesti ramai penjual jalanan dah standby nak jual barangan depa.. Hati-hati laa.. Mcm aku kata tadi, kalau boleh, elakkan laa.. Ada tempat yang murah lagi.. Masa dah naik van, ada seorang penjual yang jual magnet.. Punya la dia gasak aku membeli.. Mula-mula dia bagi 5 bungkus (30pcs) = Rp100,000 = RM33.00... Aku takmau laa.. akhirnya dia akur dengan permintaan myIsteri.. Hehehe.. & bungkus Rp100,000.. Jadi, jatuh satu magnet tu RM0.70 saja... Hahahaha.. Mungkin ada la untung sikit kat brader tu..


 Lepas tu, kami round ke Toko Tiga... Toko Tiga ni tempat Baju-T original dan Jeans.. Murah jugak la kot.. Aku belasah jugak sehelai seluar Jeans.. RM70.00 jaa.. Murah la jugak.. Kalau di KL dengan extra saiz aku ni, mau jugak RM110-130 sehelai.. Dan ada la jugak myIsteri beli seluar untuk anak aku.. So far, bagi aku Toko Tiga ni harganya ok jugak laaa...


Balik dr Toko Tiga, beli KFC ja buat dinner.. Memang KFC berbeza dengan Malaysia.. Wedges takdak, whipped potato takdak, french fries takdak.. Yang ada ayam semata-mata + nasi putih + ada la lain2 punya menu yang tak memenuhi kehendak tekak aku..

Balik hotel terus rehaaattttttt....

Sambung lagi esoknya...

6 comments:

are_lin@yu said...

bestnya xsabaq plk nk p.hehe

Chegu Anuar said...

Sabaq sat Ayu.. Bila nak pi sana?

Anonymous said...

Kak klo hendak makan jgn ke RKD memang mahal... coba je ke RM Alas Daun Jln Diponogoro Bandung dekat dengan Gedung Sate... enak dan tak terlalu mahal.

tony transport bandung said...

Assalamualaikum Wr.Wb. Tuan / Puan
Mutiara Bandung Transport Solution menyediakan Khidmat Transport Di Bandung & Jakarta. Pemandu berpengalaman, mesra, jujur, dan peramah
Free & Eazy Program Tour (semua tempat di bandung)

Kereta + Pemandu + Parking + tol + makan pemandu ( semua dalam pakej)

Rate Kereta Taip Daily/14 hour from 8am yo 10 pm

Suzuki APV ( 7seat ) 130 RM

Toyota Avanza ( 6seat ) 130RM

Toyota Innova ( 7seat ) 160 RM

KIA Pregio ( 10seat ) 170 RM

Isuzu Elf ( 10-15 seat ) 215 RM

Isuzu Elf Long (16-19seat) 270 RM

Mengenai untuk pengesahan tempahan kereta kita perlu maklumat penerbangan anda / nombor atau nama hotel di mana anda tinggal di Bandung. Kami percaya pelanggan kami. Apabila anda mengatakan bahawa tempahan kereta untuk tarikh tertentu disahkan, maka ia disahkan. Kita tidak memerlukan wang pendahuluan . Sila ingat bahawa Kami akan menjemput anda jika anda mengatakan bahawa tempahan kereta disahkan.
Jika anda mempunyai sebarang soalan, jangan teragak-agak untuk menghubungi saya melalui e-mel atau sms panggilan.
CALL / hubungi / sms / whatsapp / konsultasi percuma : +62 858 6137 8328
WhatsApp : +62 858 6137 8328
pin blackberry : 30D1 82F0
email:
tonybandung@smartfren.blackberry.com
or
tonytransportbandung@gmail.com

Baladewa Tour said...

Salam Tuan Puan Kami dari Baladewa Tour bandung menawarka Pakej Murah Bandung
Paket Bandung City Tour 3 Hari 2 Malam ( 3 Days 2 Nights ) dengan (Number of Paxs 6)

Di dalam Paket bandung City Tour ini dibagi lagi menjadi 4 Paket yang terdiri dari :

Package Standard MYR 180/pax
Package included Car Suzuki APV Arena, Hotel Unik or Hotel Zodiak (2 Star) Superior Room, and Breakfast.

package Gold RM 315/pax atau SGD $ 130/pax
Package included Car Suzuki APV Arena, Hotel Andelir or Hotel Naval Deluxe Room, breakfast, 2 Lunch (Padang Resto Sederhana and Simpang Raya), 2 Dinner (Sundanish Food Balacan and Baso Malang Karapitan)

Number of Paxs 20 Free of Charge 1 Pax and Free Booking Fee.

Untuk jadwal acaranya sebagai berikut dimana kita akan menyesuaikan soal waktu dengan para calon turis kita.

Acara Hari Ke 1

Welcome To Bandung
Pasar Baru Trade Centre
Lunch at Padang Resto Sederhana
Rumah Mode, Mode Plus and Fashion World
Check in Hotel
Jeans Branded dan Original “Toko Tiga”
Factory Outlet Riau Area (The Summit, Heritage, Cascade, Stamp, Terminal Tas, The Secret)
Dinner Sundanish Food “Balacan”
Back to Hotel

Acara Hari Ke 2

Tangkuban Parahu
Lunch at Padang Resto Simpang Raya
Factory Cihampelas Area
Shoes and Handbag “Diaz”
Factory Outlet Dago Area (Sentral, Grande, Jet Set, Episode, Blossom, Glow, Gossip, Donnatello)
Factory Outlet “The Secret”
Factory Outlet “Merdeka Outlet”
Dinner Baso Malang Karapitan

Acara Hari Ke 3

Cake and Brownis Kartikasari
Pasar Baru Trade Centre
Check Out Hotel
Trans Studio
Check in Bandung Airport

Paket Bandung City Tour 4 Hari 3Malam ( 4 Days 3 Nights ) dengan (Number of Paxs 6)

Di dalam Paket bandung City Tour ini dibagi lagi menjadi 4 Paket yang terdiri dari :

Package Standard MYR 220/pax

Package included Car Suzuki APV Arena, Hotel Unik or Hotel Ariandri (1 Star) Superior Room and Breakfast.

Package Business MYR 395/pax or SGD $ 160/pax
Package included Car Suzuki APV Arena, Hotel Unik or Hotel Ariandri (1 Star) Superior Room, Breakfast, 3 Lunch (Simpang Raya, D’Cost Seafood and Padang Resto Sederhana) and 3 Dinner (Sundanish Food Balacan, Dapur Sangkuriang, and Baso Malang Karapitan).

Package Silver MYR 300/pax or SGD $ 130/pax
Package included Car Suzuki APV Arena, Hotel Andelir or Hotel Gino Feruci (3 Star) Deluxe Room, and Breakfast.

Acara Hari Ke 1

Welcome To Bandung
Pasar Baru Trade Centre
Lunch at Padang Resto Sederhana
Rumah Mode, Mode Plus and Fashion World
Check in Hotel
Jeans Branded dan Original “Toko Tiga”
Factory Outlet Riau Area (The Summit, Heritage, Cascade, Stamp, Terminal Tas, The Secret)
Dinner Sundanish Food “Balacan”
Back to Hotel

Acara Hari Ke 2

Tangkuban Parahu
Lunch at Kampung Daun
Factory Cihampelas Area
Shoes and Handbag “Diaz”
Factory Outlet Dago Area (Sentral, Grande, Jet Set, Episode, Blossom, Glow, Gossip, Donnatello)
Factory Outlet “The Secret”
Factory Outlet “Merdeka Outlet”
Dinner Baso Malang Karapitan

Acara Hari Ke 3

Kawah Putih and Situ Patenggang
Lunch at Padang Resto Simpang Raya
Trans Studio
Dinner at Sundanish Food Dapur Sangkuriang
Back to Hotel

Acara Hari Ke 4

Cake and Brownis Kartikasari
Pasar Baru Trade Centre
Check Out Hotel
Factory Outlet Bali Heaven
Check in Bandung Airport
Kunjungi Situs Resmi Kami
www.Tourmalaysiabandung.com
www.Baladewatour.com
Lider Agus Priyo Utomo
W.A. +6281251200062
+6282216910022

Bimo Mekarwangi Tour said...

PAKEJ JIMAT BERCUTI KE BANDUNG

Assalamualaikum Tuan/ Puan Abang/ Akak

Perkenalkan kami dari Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport.
Sebuah syarikat muslim kat Bandung yang memberikan perkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah favorit untuk dilawati.
Insya Allah, driver & tour guide kami yang profesional santun, peramah akan selalu bawa anda ke semua tempat favorit kat kawasan Bandung, Bogor dan Jakarta dengan selamat.

Special offer 2015... Joom tempah transport murah kat Bandung jer.

Rate per Kereta per Day :
# Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)
Rate: IDR 400.000 or RM 115

# Toyota Innova / KIA Pregio (8 seat)
Rate: IDR 550.000 or RM 160

# Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)
Rate: IDR 650.000 or RM 185

# Coaster Isuzu Elf Long (17 & 19 seat)
Rate: IDR 850.000 or RM 245

# Toyota Hiace commuter (12 seat)
Rate: IDR 850.000 or RM 245

*Masa sewa : 14 jam (8AM to 10 PM)
*Include : minyak, parking fee, tol, driver fee, driver meal and kereta
*Exclude : entrance fee ke tempat-tempat pelancongan untuk persons & kereta
*Ada extra charge sebesar IDR 50.000 jika nak melawat ke Kawah Putih
*Tak ada extra charge jika nak melawat ke kawasan Lembang & Tangkuban Perahu

Company kami tak payah ada deposite cukup send jer picture flight details and tempahan kereta cukup by WhatApps sahaja.

Terimakasih,
Bimo Mekarwangi Tour

Call/Text/ WhatsApp : +62 877 1519 6061 (Mas Bimo)
Email : bimomekarwangi@gmail.com
Facebook Page : Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport